Nicolaj Kirke - København
 

Sankt Nicolai opførtes i begyndelsen af 1200-tallet og er Københavns tredje-ældste kirke.

Ved branden i 1795 nedbrændte det meste af bygningen, og fra 1805 har den ikke officielt været en kirke. Det nuværende spir er en moderne rekon-struktion af det oprindelige, tilkommet i 1909 på initiativ og bekostning af brygger Carl Jacobsen.

 

     Kirkeruinen blev revet ned, medens det solide tårn er blevet stående til i dag. Omkring tårnet blev bygget slagterboder, som først i anden halvdel af 1800-tallet blev nedlagt. Efter spirets ødelæggelse i 1795 var tårnet afsluttet med en platform som udnyttedes på flere måder. En tårnvægter holdt herfra udkig efter eventuelle ildebrande, og i tilfælde af brand ophængte han en lanterne på den side af tårnet som vendte mod brandstedet. Til brug for skibsfarten blev der fra tårnet daglig kl. 13 afgivet et tidssignal, idet en ophejset kugle da blev sluppet og faldt ned. (Efter spirets genopbygning blev signalet i stedet givet fra (det senere forsvundne) Silopakhus i Frihavnen.)

        Bygningen, som blev indviet i 1912, er en moderne rekonstruktion i mindre størrelse af den ødelagte kirke, og i forbindelse med det gamle tårn har den tjent som blandt andet orlogsmuseum og hovedbibliotek (på loftet!) før den fik sin nuværende funktion.

       Sejerværket er fremstillet af Anders Funch 1858 og består af gangværk samt kvarter og timeslagværk. Værket er senere opbygget af firmaet Bertram Larsen, København.

   

   

   


                        

 

                                                                 

                                                                  Copyright © 2021   Web-master J. S. Frausing