Kronborg  Slot  -   Helsingør                                                      
 

 

8 døgns støbejernsværk udført af A. Hansen Funch, København i 1855. Værket måler 76 cm i bredde, 98 cm i længde, og 55 cm i højde. Værket er helt specielt ved sin enkle og patenterede opbygning, hvilket gør denne type værker meget driftssikre. En stiftsgang danner hjertet i gangværket og med sit 2 sekunds pendul lange pendul, skal der meget store ændringer i vejrliget for at stoppe uret. Alle drev er udført som stokkedrev. Fra værket fører en transmission til viserværket bag urskiven.
                 Foruden gangværk har uret et slagværk. Dette er også specielt da det har både kvarter og timeslag på samme slagskive. En genial skive monteret på timeakslen flytter de 2 slagarme til henholdsvis kvarter og timeslagsklokke. Værket driver en urskive af meget gammel oprindelse, måske helt tilbage til Frederik d. VI.

                I 2014 blev skilt, renset og poleret, opmalet og lakeret og slidte dele udskiftet.

     

En ualmindelig kraftigt tømmerkonstruktion holder værk og de meget tunge lodder på henholdsvis 100 og 200 kg på plads

Her ses den smukke og enkle stiftsgang som forsætter med et 2 meter langt pendul afsluttet af en gondolformet linse. Juster- møtrikken er placeret lige under ophænget


Det restaurerede værk er atter tilbage på sin plads. Læg mærke til snekkehjulet  under vindbremsen. Et system Funch havde patent på. Det er så enkelt, men genialt.

Urskiven er speciel og nærmest udformet som et skjold. Øverst på skiven kan stadigt anes Frederik d. VI monogram. Skiven består af 2 tommer planker beklædt med kobberpader.


Næste side
 


 

                                                                 

                                                                  Copyright © 2021   Web-master J. S. Frausing