Sct. Petri Kirke, København


 

 

         Sct. Petri er i besiddelse af et meget smukt eksemplar af et sejerværk fra 1731 udført af den navnkundige Peter Mathiesen, København. Uret har gangværk, kvarter og timeslagsfunktion. Værket gennemgik i begyndelsen af det 1900 århundrede en gennemgribende restaurering af fa. Bertram Larsen. Men i 1975 blev uret stoppet og erstattet af et elektrisk uranlæg. Men uret er en sådan kvalitet, at det efter endnu en restaurering kunne bringes til at virke som tidsmåler igen, såfremt man engang skulle få den tanke.

        Fra det store værk fører en aksel to etager op over klokkeloftet, og forsyner de fire urskiver, der kan ses over store dele af det indre København. Slagfunktionen er afstillet, da den på grund af sin høje placering i tårnet, var svær at høre og blev overdøvet af slagene fra Københavns Rådhus.

 


Sejerværket på sin vante plads tilbage efter restaureringen i 2003. Værket måler 100 cm i bredde,

      

I ur-rummet findes forskellige kalkmalerier, der viser hvordan kirken har set ud i profil gennem mere end 400 år
 

    
Tårnet set fra syd

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er urskiver på alle fire sider, og med en dimension på 4,5 x 4,5 meter hører de ikke til  mindste af slagsen. Både skiver og visere er udført i kobber. Viserne har store blyvægte monteret for enden af disse for at holde ligevægten. Den store viser er 2,5 meter lang. Under XII findes en rund lem der gør det muligt at efterseog smøre lejerne.

 

Næste side


 

                                                                 

                                                                  Copyright © 2021   Web-master J. S. Frausing