Helsingør Domkirke , Sct. Olai Kirke
      

 Sct. Olai Kirke   har 2 urskiver der  i følge kirkens regnskabsprotokol kan føres tilbage til 1621. Det vil sige at vi er helt tilbage til Chr. IV. Det var således også med kongens tilladelse at der blev indkøbt pladekobber fra Hellebæk Kobbermølle, og tænk at disse kobberplader stadigt har så meget godstykkelse, at de stadigvæk kan danne fladen for disse urskiver. Næsten 400 år det må vist siges at være godt kram.

Dagen er kommet hvor de 2 store urskiver skal afmonteres fra tårnet. En ikke helt let op opgave. Urskiverne måler 2,5 m x 2,5 m og vejer omkring 150 kg. stykket. 

Sikkert ankommet på værksted studeres skiverne og i samråd med arkitekt , ingeniør , smed, maler og tårnurmager beskrives den egentlige restaureringsopgave  og arbejdet kan begynde.

Urskiverne er nu forsynet med en ny rammekonstruktion af syrefast rustfri stål. De oprindelige kobberplader bliver nittet fast med nye kobbernitter og  er nu klar til bemaling.

En proces der kræver at alt eks. bemaling fjernes. Den tidligere optegnes og overføres på den nye opmalede bund. Årstal, minutpunkter og romertal belægges med 23,75 K. bladguld. Jo, Jan Hemmingsen kan sit håndværk.

  
 Forgyldningen er udført og afdækningen fjernes. Det smukke resultat kommer frem i lyset og en stolt medarbejder kan være tilfreds med endnu en smukt resultat.



Næste side
 

                                                                 

                                                                  Copyright © 2021   Web-master J. S. Frausing