Carlsberg i Valby


 

     Det er næsten en selvfølge at Carlsberg har ikke mindre end 2 mekaniske tårnure fra tårnursfabrikant Bertram Larsen. Brygger Carl Jacobsen var mæcen for for kunstnere og håndværkere, og Bertram Larsen var en af dem. Det blev til flere studieture rundt i Europa. Så det har været oplagt, at bede Bertram Larsen løse de forskellige opgaver, som Brygger Jacobsen havde på tegnebrættet. Her kan nævnes det store ur og klokkespil til Frederiksborg Slot og Jesus Kirken i Valby.

   Værket til højre har stået i en nu nedrevet lagerbygning, men blev genopsat på loftet i en ny kontor og lagerfløj. Det er næsten 2 meter langt og har oprindeligt drevet 3 urskiver. Værket har timeslagværk som nu er taget fra.


     Det store urværk bag urskiverne over Dion-porten fylder faktisk hele urrummet ud. I midten en gangværk der er over 2 meter højt, flankeres af en kvarterslagværk på den ene side og et timeslagværk på den anden side. Disse værker er meget kraftige da de skal løfte slaghamre på over 30 kg. på de 2 engelske malmklokker. Hammervellerne er udført af runde træstolper på tykkelse med en flagstang. Gangværket er selvfølgelig udført med en Dennissongang.

 


Næste side
 


 

                                                                 

                                                                  Copyright © 2021   Web-master J. S. Frausing